DeMooiRooiKrant Op de koffie bij… Erik en Hans van Acht

Niet alleen duurzaam praten, maar vooral duurzaam dóen

We horen amper wat er besproken wordt aan de onderhandelingstafel in Den Haag, maar het is vrijwel zeker dat de beoogde coalitiepartijen kissebissen over duurzaamheid en groene energie. De politici moeten eens op de koffie gaan bij broers en entrepreneurs Erik en Hans van Acht. Dan zien ze hoe de praktijk al in het groen kan draaien. Erik en Hans praten niet alleen over duurzaamheid, zij dóen vooral duurzaam. Hun gedachten en plannen liggen mijlenver voor…

Door: Jeroen van de Sande

We zitten al even te praten als Erik me wijst op het triple  glas in de sponningen en de Ledverlichting in het plafond. Dit blijken slechts minieme voorbeelden van duurzaamheid die de heren al in praktijk hebben gebracht. Ze zijn echter wel tekenend, want bij alles wat de mannen me in twee uur vertellen druipt de duurzaamheid af. “We verbruiken hier al 26 (!) jaar geen gas”, trapt Hans af. “Alles verwarmen we met restwarmte en we hebben veel over, wat we nog niet benutten. We zijn oplossingen aan het bedenken hoe we dat kunnen gaan wegzetten. Misschien kan het zwembad in Rooi er wel mee verwarmd worden. Of, als de wet het gaat toestaan, de kippenstallen hiernaast?” De heren spelen met meer ideeën. Het gaat bij hen snel tussen de oren. De aanleiding van dit gesprek is vooral het plaatsen van zonnepanelen, véél zonnepanelen. Binnen twee jaar gaan de gebroeders Van Acht 20.000 zonnepanelen plaatsen op eigen bedrijven . Het doel is om in 2020  meer groene energie op te wekken dan dat er zelf verbruikt wordt. Op bedrijventerrein De Kampen zijn de eerste honderden inmiddels geplaatst. Ze komen onder andere ook aan de Hoogstraat en op het distributiecentrum  op het Flight Forum in Eindhoven. Erik: “Met parkmanagement Flight Forum zijn we in gesprek over hoe we de stroom daar weg gaan zetten. Waarschijnlijk wordt straks een  gedeelte van de kantoren daar door ons van groene stroom voorzien.”

Alles wat groen is, is hot. Maar iedereen denkt dat het vooral “blabla” is. Vooral bij de overheid. Hans: “De regelgeving loopt jaren achter bij de beschikbare technieken. Dit maakt het verduurzamen onnodig moeilijk . Het nuchtere boerenverstand moet het eindelijk eens gaan winnen.” “En dat gaat lukken als we vooral veel slim samenwerken. We zijn daarom blij met de fusie. Met de nieuwe gemeente maken we samen mooie stappen”, voegt Erik toe. De broers sommen daarna een indrukwekkend rijtje op. Zo zijn ze met andere bedrijven uit Veghel bezig om duurzamer te vervoeren. Lege vrachtwagens en containers moeten in dit gebied binnenkort sterk verminderen. Daarnaast loopt bij Van Acht Koel- & Vries opslag een landelijke pilot om stroom voornamelijk in te zetten wanneer er een overschot is aan groene energie en juist nagenoeg geen stroom te verbruiken in tijden dat de kolencentrales vol aan de bak moeten. In Vught bouwen we een volledig energieneutraal vakantiepark: De Zandleij genaamd. De eerste bungalows zijn inmiddels klaar en binnen nu en vijf jaar staat de rest. Het samenwerken komt ook tot zijn recht met Wageningen Universiteit en HAS Den Bosch. Die contacten lopen al jaren. Bij de Koel- &  Vriesopslag worden allerlei planten op een milieuvriendelijke wijze volgens de CATT-methode behandeld tegen plaagdieren.

Ik ben erg onder de indruk. Vooral als Erik me een filmpje laat zien over Urban Farming van Duurzame Kost. Erik: “In het Veemgebouw op Strijp-S kweken we Forel en Steur, en op de uitwerpselen van de vissen groeien groente en kruiden De nieuwste Philips ledlampen zorgen voor de verlichting.  Alle vis en groente wordt verkocht in Eindhoven zodat er ook veel minder transport nodig is. ” Mijn oren klapperen al helemaal als Erik vertelt dat de werknemers van dat bedrijf geleverd worden door de eigen Zorg- en Werkbedrijven Futuris en Labyrint. Werk ontzorgt.

Met een tas vol duurzame ontwikkelingen stap ik de deur uit. Goed dat de heren dit verteld hebben. Hopelijk gaan  veel meer bedrijven in Meierijstad, net als Van Acht, door slimme samenwerking werken aan een duurzame(re) toekomst. Dan weet je in ieder geval zeker dat er iets gebeurt! Als ik weg rijd spookt er nog een uitspraak van Erik door mijn hoofd: “We denken als familiebedrijf vooruit, aan de lange termijn.” Hopelijk gaan ze dat in Den Haag ook doen. Dan komen er meer kansen dan ooit. Duurzame kansen!

Hans (l) en Erik op het dak van hun bedrijfsverzamelgebouw op De Kampen waar nog kantoorruimte beschikbaar is om flexibel te huren. Ook hier wordt al jaren geen gas verbruikt. Een warmtepomp zorgt voor de warmte. 

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk