Mastertitel voor Sjoerd van Acht aan The University of South Wales

Van Acht Koel- & Vriesopslag feliciteert Sjoerd van Acht (22) met het behalen van zijn mastertitel aan The University of South Wales. Als 13-jarige begon Sjoerd zijn loopbaan bij Van Acht Koel- & Vriesopslag als logistiek medewerker om een centje bij te verdienen in zijn vrije tijd. Daarnaast heeft hij nog een stage en een afstudeeropdracht gedaan bij ons. Hieronder treft u een uiteenzetting aan van zijn loopbaan bij Van Acht Koel-& Vriesopslag en willen wij Sjoerd bedanken voor zijn inzet en hem feliciteren met zijn behaalde succes.

Zijn stage bij ons was onderdeel van zijn hbo-opleiding Milieukunde op HAS Hogeschool te
‘s-Hertogenbosch. Tijdens deze stage van 20 weken heeft hij het energieverbruik en CO2-uitstoot van een CATT-behandeling (zie CATT-pagina voor uitleg) vergeleken met een Warm Water Behandeling –WWB-. Dit heeft ons een objectief inzicht gegeven in de milieutechnische voordelen die CATT met zich meebrengt om nematoden effectief te elimineren uit vaste planten, pioenwortels. Tevens heeft deze stage bijgedragen aan opheldering en documentatie van de energiehuishouding om een CATT-behandeling te kunnen realiseren.

Master of Science

Dat Sjoerd passie heeft voor milieu en duurzame ontwikkeling is duidelijk, want na het hbo startte hij zijn MSc , Master of Science,  Renewable Energy and Resource Management aan The University of South Wales. In februari 2017 vroeg Sjoerd aan Van Acht of er een mogelijkheid voor een afstudeeropdracht was wat bij zijn opleiding aan zou sluiten. Nu was het zo dat wij een vraagstuk hadden liggen binnen het gesubsidieerde project: Energie 6.0. 1

Afstudeerproject

Sjoerd heeft binnen dit project theoretisch benaderd hoe lang een koelcel kan afschakelen zonder dat de opslag temperatuur significant beïnvloedt. Dat is mogelijk door op slimme wijze gebruik te maken van de gekoelde massa in de koelcel en de specifieke temperatuurmarge van het product. Deze flexibiliteit biedt mogelijkheid om de elektriciteitsvraag voor de koeling te verschuiven naar financieel voordeligere momenten. Dit heeft een balancerend effect op het elektriciteitsnet waardoor direct meer duurzame energiebronnen zoals zon/wind geïnstalleerd kunnen worden. Het afstudeerproject heeft geholpen om de potentie van deze technologie, Demand Response, specifiek op onze opgeslagen producten in kaart te brengen en daar zijn we erg content mee. Sjoerd heeft tijdens de zomer van 2017 hard gewerkt en heeft met dit project zijn mastertitel Master of Science Renewable Energy and Resource Management behaald! Van harte gefeliciteerd!

Ambitie

Sjoerd: “Het mooie aan familiebedrijf Van Acht Koel- & Vriesopslag is dat het zelf initiatief neemt om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Het bedrijf heeft de ambitie om op de lange termijn zelfvoorzienend te zijn in de elektriciteitsbehoefte door middel van zonnepanelen. Het nadeel van zonne-energie is de intermitterende elektriciteitsproductie en Demand Response zou hierbij een essentiële rol kunnen spelen.”

Sjoerd vervolgt zijn studie met een promotieonderzoek aan The University of South Wales. In dit driejarig programma doet hij onderzoek naar innovatieve scheidingsmethoden om waterstof te winnen uit afvalgassen voorkomende uit de metaalproductie. We wensen hem veel succes met het onderzoek.

 

1 Energie 6.0 is een project met Priogen, I-Real, TNO en Van Acht Koel- & Vriesopslag waarbij de koelmotoren automatisch gestuurd worden in reactie op de fluctuerende elektriciteitsprijs zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de opgeslagen producten. Het praktische gedeelte is uitgevoerd bij Van Acht.

Master Sjoerd van Acht

Foto: Sjoerd van Acht, diploma-uitreiking “MSc Renewable Energy and Resource Management” op 14 december 2017.

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk