Historie

Het familiebedrijf bestaat sinds 1930. Sinds 1930 staat opa Harry van Acht al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als fruit- en eierenhandelaar. Van oorsprong was er een agrarisch bedrijf met koeien, varkens, kippen, akkerbouw en fruitteelt. De oogst van het fruit werd verkocht op diverse markten in omgeving Eindhoven en Helmond. Met paard en wagen werd het fruit vervoerd. Het fruit werd “ingekuild”, dat is buiten in stro leggen en bedekken met zand om de houdbaarheid te verlengen. Opa Harry overleed in 1956.

Oma van Acht zorgde samen met de 13 kinderen dat het bedrijf werd voortgezet. In 1962 heeft één van de zonen Jos van Acht de markthandel en fruitteelt overgenomen. Het huidige bedrijf is nog steeds gevestigd pal naast de ouderlijke boerderij.

Het paard werd vervangen door een vrachtauto voor het vervoer. Het “inkuilen” was inmiddels ook uit de tijd en het fruit werd bewaard in een bewaarplaats. Dit was een ruimte waar door middel van ventilatie met buitenlucht de ruimte op temperatuur kon worden gestuurd. De eerste mechanische koelcel werd in 1968 gebouwd. Met de fruitteelt is Jos uiteindelijk gestopt omdat dit moeilijk te combineren was met de steeds groter wordende fruithandel.

In de jaren tachtig heeft inmiddels de derde generatie Erik en Hans van Acht het bedrijf overgenomen. Het fruit werd elders gekocht en opgeslagen in de inmiddels fors uitgebreide koelcellen. Ook werd er steeds meer voornamelijk agrarische producten gekoeld en ongekoeld opgeslagen voor derden. Inmiddels is de markthandel overgenomen door 2 (oud)medewerkers onder de naam “Dommelfruit”. De opslag voor derden is inmiddels onze corebusiness geworden.