Duurzaamheid

Groener groeien

BREEAM-NL

BREEAM-NL is sinds 2009 dƩ certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Het biedt een gestructureerde aanpak om de milieu-impact van gebouwen te verminderen, zo ook voor onze nieuwe locatie in Veghel.

Jouw voorraad, onze focus. Altijd op een duurzame manier.

Van Acht is niet alleen een betrouwbare partner, maar onderneemt bewust op een duurzame manier. Innovatie is daarbij belangrijk, maar duurzaam innoveren is voor ons het allerbelangrijkste. Niet kiezen voor de nieuwste technieken, maar kiezen voor nieuwe technieken die tevens bijdragen aan een groenere toekomst. Voor ons bedrijf, jouw producten en de wereld om ons heen. Onze toekomst.

Groen groeien? Dat doen wij door:
  • Energiezuinige koel- en vriesopslag
  • Duurzame samenwerkingen
  • Duurzaam transport
  • Duurzaamste pand van Nederland
  • Zonnepanelen
  • Biologische bestrijdingsmiddelen

Samen werken we aan een groene toekomst

Van Acht is een distributiecentrum wat is gespecialiseerd in alles wat eetbaar is. Met de beide locaties in gemeente Meierijstad streven zij daarbij naar zoā€™n duurzaam mogelijk proces. In Sint-Oedenrode, waar het bedrijf al sinds oudsher is gevestigd, wordt er energieneutraal koel- en vriesopslag gerealiseerd. In Veghel is het duurzame aspect zodanig doorgevoerd, dat zij hiervoor zelfs de BREEAM-outstanding certificering hebben ontvangen. Een bewuste keuze, om op een groene manier Van Acht verder door te laten groeien.

Energiezuinige en slimme

Koel- en vriesopslag

Van Acht heeft geĆÆnvesteerd in de nieuwste koel- en vriestechnologieĆ«n om het energieverbruik te verminderen en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Zo is onze locatie in Sint-Oedenrode energiezuinig en worden de kantoren verwarmd met de restwarmte van de koeling. Dit maakt dat we al vanaf 1991 volledig aardgasvrij zijn. Sinds 2023 heeft Van Acht een nieuw op maat gemaakt slim softwarepakket geĆÆmplementeerd om zo veel als mogelijk te koelen op momenten dat de zon schijnt of er een overschot aan stroom is op de markt. Alle 50 koelcellen kunnen apart van elkaar worden aangestuurd binnen de gegeven bandbreedte van temperatuur. De producten blijven natuurlijk altijd leidend tijdens het koelproces!

Duurzaamste pand van Nederland

Onze locatie in Veghel is het duurzaamste van Nederland. Niet zomaar natuurlijk. Het heeft onze volledige focus gehad tijdens het bouwproces. Vanaf de eerste ontwerpfase zijn alle mogelijkheden op het gebied van duurzaam bouwen en beheren tot in detail uitgedacht. Hoe merk je dit nu in de praktijk terug? We vangen het regenwater op en hergebruiken dit water voor het doorspoelen van de toiletten. We hebben bewust gekozen voor materialen met een lage impact op het milieu. Het pand is volledig gasloos en overal voorzien van LED verlichting. Ook hebben we ecologische voorzieningen getroffen om de natuur te betrekken op het perceel. Dit zijn maar enkele aspecten, maar tonen wel aan in hoeverre we het pand hebben verduurzaamd.

Zonnepanelen

Van Acht heeft in nauwe samenwerking met Solisplan een groot aantal zonnepalen geplaatst, op beide locaties. Zowel in Sint-Oedenrode als in Veghel zijn er zonnepanelen geĆÆnstalleerd om zo de eigen energie op te wekken. Op het dak, of naast het pand: de aantallen zijn hoog genoeg om onze installaties neutraal te laten werken. Naast deze eigen locaties liggen er ook zonnepanelen bij andere gelieerde bedrijven in Sint-Oedenrode, Eindhoven en Cromvoirt. Dit maakt dat er sinds 2023 totaal 30.000 zonnepanelen op alle locaties zijn geĆÆnstalleerd en hiermee houden we nog stroom over voor ruim 4.000 huishoudens.

Duurzame samenwerkingen

Samen kun je veel meer bereiken. Daarom kiezen wij bewust onze partners uit. Wij zoeken altijd naar win-win oplossingen en proberen met onze partners ook een langdurige samenwerking op te zetten. Hiermee kunnen we samen met onze partners groeien en de kwaliteit bewaren. We werken samen met andere logistieke bedrijven in de buurt om onze klanten nog beter te kunnen bedienen. Zo werken we ook gezamenlijk met Covolt aan nieuwe energieprojecten zoals batterijtechniek en slimme software om onze energie zo optimaal mogelijk te benutten. Hiermee proberen we ook het net te ontlasten om ook onderdeel te worden van de oplossing voor de netcongrestie.

Duurzaam transport

Onze locaties zijn bewust heel dichtbij elkaar gerealiseerd. Onze nieuwste locatie in Veghel kent ook een korte afstand naar onze grootste klanten; een bewuste keuze om hier een nieuwe locatie te openen. Met klein-elektrisch transport kunnen we op kort termijn een duurzame manier van transporteren realiseren. Momenteel zijn alle locaties al voorzien van laadpalen voor personenvervoer en er is voldoende vermogen gereserveerd om ook vrachtwagens te kunnen gaan laden op eigen terrein. Daarnaast kijken we altijd gezamenlijk met de klant hoe we de logistieke keten zo efficiƫnt in kunnen zetten.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Om het gebruik van chemicaliƫn te verminderen, maakt Van Acht gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Onze locatie in Sint-Oedenrode is tevens een gespecialiseerde en erkende CATT-behandelingslocatie. CATT (Controlled Atmosphere Temperature Treatment) is een milieuvriendelijke behandelmethode, die plaagdieren in planten tegengaat. De methode is ontwikkeld door de Wageningen University & Research centre en gezamenlijk met Van Acht in de praktijk gebracht.

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk