Koel- en vrieshuizen moeten torenhoge energienota’s doorberekenen

EINDHOVENS DAGBLAD 3 september 2022

Extreme energiekosten dwingen koel- en vrieshuizen om klanten hogere prijzen in rekening te brengen. Dat geldt ook voor familiebedrijf Van Acht in Sint-Oedenrode. ,,Als je niet doorberekent, ben je er zelf volgend jaar niet meer.”

Verspreid over meerdere locaties heeft Van Acht zo’n zestienduizend zonnepanelen. Aardgas heeft het koel- en vrieshuis door warmteterugwinning al meer dan twintig jaar niet meer nodig. Duurzaamheid zit een beetje in de genen van het Rooise familiebedrijf en daar plukken ze nu, met de torenhoge energienota’s, extra vruchten van. ,,Daardoor hoeven we minder dan andere bedrijven door te berekenen aan onze klanten”, zegt Paul van Acht. ,,Desondanks praten we bijvoorbeeld bij de opslag van appels en peren over een verdubbeling van onze tarieven. Zo’n prijsstijging hebben we nog nooit doorgevoerd. Niet eens in de buurt ervan.”

Paul van Acht is de vierde generatie in het bedrijf, dat ooit startte als een kleine boerderij. Op de plek waar nu koel- en vriescellen staan, lagen vroeger de peren- en appelboomgaarden. ,,De eerste koelcel was voor eigen gebruik”, zegt Van Acht. ,,Later ontwikkelde opslag zich tot de hoofdtak van het bedrijf.”

Binnenkort wordt een tweede grote bedrijfslocatie geopend. Aan de A50 in Veghel is een splinternieuw pand gebouwd, dit keer voor ongekoelde opslag. Over twee weken wordt het gebouw opgeleverd.

Ondertussen zitten de koel- en vrieshuizen, grootverbruikers van energie, in zwaar weer. Van Acht: ,,Waar de dagprijs voor een megawattuur jarenlang zo’n 41 euro was, is die nu zes à zeven keer zo hoog. Gemiddeld, want de prijs loopt snel op. In augustus waren er dagdelen bij van 630 euro per megawattuur. Dan is de prijs dus al vijftien keer over de kop.” Als bedrijf kom je er dan niet onderuit om de hogere kosten door te berekenen aan klanten, zegt Van Acht. ,,Het is simpel: of je berekent door of je gaat er zelf aan onderdoor. Omdat we veel duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen, blijft het bij ons gelukkig nog beperkt. Toch is het een vervelende boodschap.”

Van Acht richt zich met de Rooise vestiging op de opslag van voedsel en plantmateriaal. De fruitoogst is net begonnen, dus komen bij het bedrijf de eerste kisten met appels binnen. Van Acht werkt niet met langjarige contacten. Klanten zijn vooral telers. ,,Met sommige telers werken we al twintig jaar samen. De tarieven zijn nu zo hoog, je durft het bijna niet te vragen. We proberen het daarom zo transparant mogelijk te doen en het goed uit te leggen.”

De ontwikkelingen baren zorgen. Niet zozeer voor de continuïteit van het eigen bedrijf. ,,We hebben meerdere activiteiten, we komen hier wel doorheen. Maar de situatie van de tuinders wordt steeds complexer. Als de telers niet gecompenseerd worden – via de overheid of via eerlijke prijzen van supermarkten – dan ben ik bang dat daar klappen gaan vallen. Want ook sorteren, transport en verpakkingen worden duurder. En ja, als onder onze klanten bedrijven of teelten wegvallen, heeft dat natuurlijk ook effect op ons.”

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk