Themabijeenkomst LTO -cultuurgroep Fruitgewassen- over innovatie, Track & Traceontwikkelingen en nieuwe keuringseisen bij Van Acht

Donderdag 19 januari 2017 is de Algemene Ledenvergadering van de LTO -cultuurgroep Fruitgewassen- met aansluitend een themabijeenkomst gehouden bij Van Acht Koel-& Vriesopslag.  Een vol programma met veel informatie over bewaren, koelen, CATT behandeling en traceerbaarheid in de keten van vruchtbomen.

NIEUWE EUROPESE KEURINGSEISEN

Het eerste gedeelte van de bijeenkomst na het huishoudelijke gedeelte van de ALV, gaf Gerben Mellema van Naktuinbouw uitleg over de nieuwe Europese Keuringseisen voor vruchtbomen. Het blijft een uitdaging hoe de Nederlandse Kwekers zich kunnen blijven onderscheiden.

TECHNISCHE- EN FYSIOLOGISCHE ASPECTEN VAN DE KOELING

De expert van Waginingen UR –Alex van Schaik- als het gaat om koeling, bewaring, naoogstbehandeling nam ‘s middags de deelnemers mee in de technische aspecten. De optimale omstandigheden in de koelcel, hoe voorkom je negatieve effecten, welke factoren zijn te beïnvloeden en hoe meet je dat, kwamen aan de orde. Aanvullend nam Marc Ravesloot van Wageningen UR het woord over de fysiologie van de koeling.

CATT BEHANDELING

Na veel theoretisch informatie liet Hans van Acht zien hoe Van Acht Koel- & Vriesopslag hier mee omgaat. Het bedrijf is zeer innovatief en speelt in op de kansen in de markt in zowel de foodsector als de agrarische sector.

Van Acht Koel- & Vriesopslag is een gespecialiseerd en erkend CATT- behandelingslocatie. Het is een milieuvriendelijke behandelmethode tegen plaagdieren in planten ontwikkelt door Wageningen University & Research centre –WUR-. In een aparte afdeling in ons bedrijf worden planten behandeld met een combinatie van bepaalde temperaturen, luchtsamenstellingen en luchtvochtigheid. Behalve dat CATT geschikt is als behandelmethode om plantaardig materiaal plaagvrij te maken, wordt ze ook ingezet als quarantaine behandeling bij import en export.

WAAROM TRACKING EN TRACING

Warenwetsregeling Hygiëne van Levensmiddelen verplicht elk bedrijf dat met levensmiddelen werkt de veiligheid van hun producten te waarborgen. Bedrijven dienen binnen een korte tijd informatie beschikbaar te hebben voor wat betreft de leveranciers en de afnemers. (één schakel vooruit en één schakel achteruit) om producten in de handel te kunnen traceren.

Kwaliteit en productveiligheid liggen aan de basis van de dagelijkse werkzaamheden bij Van Acht.  Door jarenlange ervaringen uit de praktijk heeft Van Acht een eigen WMS software met zelfgebouwde applicatie voor Android-scanners ontwikkeld waarmee het gehele logistieke proces wordt gestuurd. Door deze unieke WMS is de voorraad direct inzichtelijk en worden fouten tijdens transacties voorkomen. Deze werkmethode verbetert de snelheid en nauwkeurigheid van transacties, hierdoor worden kosten en tijd bespaard.

RONDLEIDING

De dag werd afgesloten met een rondleiding  in het koelhuis, daar werd duidelijk hoe makkelijk de nieuwe WMS werkt. Een medewerker scant het product en de locatie en dat wordt meteen opgeslagen in de computer. Niet elke kweker of klant heeft een label met barcode of QR code, hier kan Van Acht ook voor zorgen, zodat voldaan wordt aan de laatste logistieke standaard van GS1.

 

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk