Van Acht opent duurzaamste gebouw van Nederland

16 september 2022

https://www.mooirooi.nl/nieuws/roois-nieuws/62607/van-acht-koel-vriesopslag-opent-duurzaamste-gebouw-van-nederland

Van Acht Koel- & Vriesopslag heeft een primeur in Nederland. Samen met zakelijke relaties, vrienden, familie en betrokkenen bij de bouw een energieleverend distributiecentrum in Veghel. De hal is gecertificeerd met het ‘BREAAM-outstanding duurzaamheidslabel’

Vrijdagavond openden Paul en Erik van Acht vol trots de hal. Ze blikken terug, maar kijken ook vooruit. “Naast koeien, kippen en varkens had mijn opa ook een boomgaard met fruit. Dit fruit werd in Eindhoven op de markt verkocht”, vertelt Erik over de beginjaren van het familiebedrijf. Begin jaren zestig bouwde zijn opa de eerste fruitbewaarplaats in Sint-Oedenrode. Niet veel later nam zoon Jos van Acht de fruitteelt en -handel over. Naast de ouderlijke boerderij bouwde hij een huis, schuur en koelcel. Op deze plaats zit nog steeds het koelbedrijf. Tijdens zijn schooltijd hielp Erik zijn vader en opa al vaak mee met appels plukken, sorteren en verkopen op diverse markten. Eenmaal van school is hij direct thuis begonnen. “In de jaren negentig bouwden we de eerste koelcellen om tuinbouwproducten van andere mensen op te slaan.” Daar bleek ontzettend veel behoefte aan te zijn. Rond de eeuwwisseling groeide deze sector dermate dat de markthandel werd overgedragen aan Toon en Adrie, die op dat moment al vele jaren in dienst waren bij Van Acht. Dagelijks staan zij nog steeds op meerdere markten.

Vier jaar geleden stapte Paul (24) in het bedrijf van zijn vader. Hiermee waren Erik en Paul niet alleen vader en zoon, maar ook partners. “Enige maanden daarna kregen we het college van burgemeester en wethouders op bezoek. We gaven aan dat we in Rooi plannen hadden om een gedeelte te vernieuwen en enkele kleine uitbreidingen te doen om weer volgens de nieuwste standaarden te kunnen blijven werken”, aldus Erik. Daar kregen zij de vraag of ze hadden gekeken naar een uitbreiding in Veghel.

Voor Paul was de aankoop van de grond de eerste grote mijlpaal. In december 2020 mocht hij samen met zijn vader en wethouder Jan Goijaarts de handtekening zetten onder het nieuwe contract. “Ik kan je verzekeren, door mijn trillende handen leek het meer op een krabbel”, lacht hij. Hij complimenteert de bouwer, Aan de Stegge Twello, en iedereen die betrokken is bij het bouwen. “1 november 2021 werd de eerste paal geslagen door Jos van Acht, mijn opa”, vertelt Paul vol trots.

In nog geen jaar tijd is de gigantische hal neergezet. “We hebben de lat erg hoog gelegd door het gebouw premium te laten selecteren. Dit is een duurzaamheidscertificaat voor het gebouw dat er op toe ziet dat in alle facetten van bouw duurzaam wordt gewerkt, zoals duurzaam materiaal, energiezuinigheid tot de ecologische impact van het pand”, licht hij toe. Van Acht heeft het hoogste premium certificaat in Nederland behaald, namelijk het BREAAM-outstanding duurzaamheidslabel. Hiermee zijn ze het eerste bedrijf in Nederland. Aan het eind van het jaar komen nog zo’n 12.000 zonnepanelen op het dak. Hiermee kunnen ze niet alleen zichzelf maar ook 2500 huishoudens in Meierijstad van stroom voorzien.

 

 

 

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk