Veghel krijgt een energieleverend distributiecentrum

Foodpark Veghel wordt volgend jaar uitgebreid met een distributiecentrum wat is gespecialiseerd in alles wat eetbaar is. Logistiek dienstverlener Van Acht maakt de stap naar de plek waar de belangrijkste klanten zitten

Van Acht Koel- & Vriesopslag, is een echt familiebedrijf met de oorsprong in Sint-Oedenrode en een historie die teruggaat tot 1930. Wat begon als een agrarisch bedrijf, is in negentig jaar uitgegroeid tot een specialist op het gebied van geconditioneerde opslag en transport van onder andere aardappelen, groente, fruit, levensmiddelen, bloembollen en planten. Het bedrijf groeit uit zijn jasje en dus is uitbreiding op zijn plaats. De 23-jarige Paul van Acht is directeur van V8 Vastgoed, hij vertelt: “We krijgen vragen van grote klanten met bulk-aantallen die we in Sint-Oedenrode niet aan kunnen, maar straks in Veghel wel. “Veghel en Food zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, de regio kent veel grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie en -handel, zoals Jumbo, Mars, Sligro, en Friesland Campina. En dus is de keuze voor Foodpark een logische. De vestiging in Sint-Oedenrode heeft een oppervlakte van 10.000 m2. Tien kilometer verderop verschijnt op een perceel van 62.000 m2 een warehouse met 44.000 m2 grondoppervlak en nog eens 12.000 m2 aan mezzanine, vooral voor goederen die langer blijven staan. Met dit DC heeft Van Acht ruimte om verder te groeien. De logistieke dienstverlener hoopt dat de foodbedrijven uit de regio hen op korte termijn weten te vinden. Paul van Acht: “We zien een gigantisch groeiende markt in de foodsector. Wij zijn een specialist op het gebied van het koelen van voeding en conditioneren van verse of lang-houdbare producten”. Met een BRC-certificering voldoet het bedrijf aan de hoogste eisen op het gebied van voedselveiligheid.

 

Sterk in logistiek

Om het distributiecentrum te realiseren is Van Acht in zee gegaan met bouwbedrijf Aan de Stegge Twello. Marco van der Laan is de directeur.
“Wij zijn sterk in onder andere de logistiek, de voedingsindustrie en de wet- en regelgeving die daar bij hoort. Het project van Van Acht past precies in dat profiel.” Het bouwbedrijf doet alleen bedrijfshuisvesting. “Wij zijn een familiebedrijf en onze kracht zit in onze mensen. Wat ons uniek maakt is de persoonlijke aanpak, hoe wij in de vraag van de klant kruipen, slim engineren en realiseren.”

De keuze voor Aan de Stegge stond niet bij voorbaat vast. In het verleden bouwde Erik van Acht zelf. Zijn zoon Paul vertelt:  “Ons pap heeft veel ervaring, hij heeft een aantal hallen zelf gezet, met ZZP-ers en onderaannemers uit de buurt.” Maar dit project is een maatje te groot om in eigen beheer te doen, te meer omdat Van Acht graag een BREAAM-outstanding duurzaamheidslabel wil verwerven. “We zijn sterk in de uitvoering maar hier kwam heel veel engineering en projectwerk bij kijken. We zijn iets minder sterk in het papierwerk vooraf.” Van Acht wil nauw bij de uitvoering betrokken worden, en dus moest er sprake zijn van een bouwteam. Aan de Stegge is daarvoor bij uitstek geschikt.

Van der Laan: “Bij het allereerste gesprek heb ik aan Van Acht de vraag gesteld wat ze wilden. Een aanbesteding en je fixeren op de allerlaagste prijs? Of wilden ze een traject van samenwerking, waarbij we bij elk onderdeel streven naar de laagste prijs, echter wel compleet, van de juiste kwaliteit, met de juiste garanties. Door transparant te zijn en zo samen te werken krijgt Van Acht precies het pand dat ze willen hebben.”

 

Tevredenheid

De gekozen constructie zorgt voor tevredenheid aan beide kanten. Erik van Acht: “Ik denk dat dat een beetje Brabants is, dat je het samen met elkaar wilt doen” Van der Laan vult aan: “Wij werken graag samen in bouwteam-verband. Open en transparant met harde afspraken over kwaliteit, budget en tijd. We zijn nu op een hele leuke manier samen een prachtig project aan het realiseren, dat vind ik gaaf.”

 

Groei

Bij de huidige ontwikkeling wordt ook al gedacht over verdere groei. Zo is er een optie op een belendend perceel. En er wordt flexibel gebouwd, zodat goed kan worden ingespeeld op de daadwerkelijke vraag uit de regio. In eerste aanleg wordt het DC aangelegd zonder koeling. Maar het is wel voorbereid voor geconditioneerde opslag, zoals een dak dat berekend is op een gekoeld gebouw. En er is dikke isolatie aangelegd. Ook is het gebouw in compartimenten op te delen. Alleen de koelmachines zijn nog niet besteld. Paul van Acht :”De kans dat er rond de oplevering alsnog koelers in hangen achten wij heel groot.”

Waar ook aan gewerkt wordt is een groot zonnepark op het dak, met 16.000 zonnepanelen en 9 Megawatt piekvermogen. Erik: “Wij hebben op andere locaties al dat aantal liggen. We zijn daarmee een netto leverancier van stroom, en dat is inclusief wat we nodig hebben om te koelen. Dat doen we omdat we iets willen doen voor het milieu en omdat het financieel interessant is. ”In september 2022 kunnen de eerste klanten hun voedingsmiddelen kwijt bij Van Acht.

 

www.adst.nl

 

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk