CATT behandeling

Wat is een CATT behandeling

CATT staat voor Controlled Atmosphere Temperature Treatment en is ontwikkelt ter bestrijding van aardbeimijt. Door middel van bepaalde temperaturen, luchtsamenstellingen en luchtvochtigheid, worden op een milieuvriendelijke methode plaagdieren op diverse planten bestreden.

Van Acht Koel-&Vriesopslag is een gespecialiseerd en erkend CATT-behandelingslocatie.

 

Van Acht Koel- & Vriesopslag is een gespecialiseerd en erkend CATT- behandelingslocatie.
Het is een milieuvriendelijke behandelmethode tegen plaagdieren in planten ontwikkelt door Wageningen University & Research centre –WUR-. In een aparte afdeling in ons bedrijf worden planten behandeld met een combinatie van bepaalde temperaturen, luchtsamenstellingen en luchtvochtigheid. Behalve dat CATT geschikt is als behandelmethode om plantaardig materiaal plaagvrij te maken, wordt ze ook ingezet als quarantaine behandeling bij import en export.

 

HOE WERKT CATT

Het principe is dat planten in een gasdichte cel, een bepaalde periode, een behandeling ondergaan. De behandeling bestaat uit een combinatie van een verhoogde temperatuur en specifieke luchtcondities, zoals de concentraties zuurstof en koolstofdioxide in de lucht. Er komen dus geen chemische middelen aan te pas. De CATT-methode is veilig in gebruik en geeft geen risico voor mens, dier en milieu. Ook randvoorwaarden als bevochtiging en verpakking kunnen onderdeel van het recept zijn. In verband met hygiëne worden de CATT-behandelingen op een aparte afdeling in het bedrijf uitgevoerd.

 

INNOVATIEF EN MILIEUVRIENDELIJK

Voor elke plaag-gewascombinatie wordt de juiste combinatie van luchtsamenstelling, temperatuur en behandelingsduur gezocht. De CATT-methode heeft zich bewezen bij de bestrijding van aardbeimijt in uitgangsmateriaal van aardbeien. Voor vermeerderingsbedrijven biedt de methode daarom grote meerwaarde.

DE VOORDELEN VAN CATT:

– Milieuvriendelijke vorm van plaagbestrijding
– Er worden geen chemische middelen gebruikt
– CATT kan zowel behandelend als preventief ingezet worden
– Geringe kans op resistentie
– Geen wettelijke toelating vereist, dus snelle toepassing is mogelijk

 

PERSPECTIEF VOOR DE SIERTEELT

Planten verschillen in hun reactie op een CATT-behandeling. Voor meerdere gewassen is echter heel duidelijk perspectief voor het verder ontwikkelen van CATT. Wageningen UR, HAS Den Bosch en Van Acht Koel-& Vriesopslag zoeken momenteel naar mogelijkheden en de juiste formule om plaagdieren te bestrijden in de sierteelt. Wageningen UR onderzoekt naar de juiste balans. HAS Den Bosch en Van Acht zijn nauw betrokken bij de uitvoering van de proeven. Op de CATT afdeling bij Van Acht worden proefopstellingen gemaakt volgens aangedragen procedures.
De CATT-methode heeft zich al bewezen bij uitgangsmateriaal van aardbeien. In de sierteelt zijn bij meerdere gewassen positieve resultaten geboekt, waarbij de vitaliteit van de plant nauwelijks of niet negatief beïnvloed wordt.

 

 

 

test
test
test
test

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk