Van Acht op bezoek bij Duurzame kost

Maandag 29 januari zijn de medewerkers van Van Acht op bezoek geweest bij Stichting Duurzame Kost in Eindhoven. Stichting Duurzame Kost is gevestigd in het Veemgebouw op de vijfde verdieping, Strijp-S. Dit stadslandbouwproject houdt in dat er midden in de stad onder andere sla en vis geteeld worden door middel van een aquaponicssysteem. De sla en vis worden vervolgens afgezet aan de restaurants in de buurt  en de High Tech campus.

Jos Hakkennes, pionier in deze kansrijke toekomst voor het intensieve én duurzame teeltsysteem heeft de medewerkers van Van Acht rondgeleid. Trots vertelt Jos in een presentatie over Stichting Duurzame Kost gevolgd door een uitgebreide rondleiding. De reacties van de medewerkers waren zeer positief. Van Acht is daarom ook trots op deze samenwerking met Duurzame Kost.

AQUAPONICS

Een aquaponicssysteem is een duurzaam systeem voor voedselproductie dat aquacultuur combineert met hydrocultuur in een circulair systeem. Bij aquacultuur komen de uitwerpselen van de gekweekte vissen als afvalstoffen in het water terecht. Bij een aquaponicssysteem dienen deze uitwerpselen als voedingsstoffen voor de planten. Het water uit dit onderdeel circuleert vervolgens weer zonder afvalstoffen terug naar het aquacultuurgedeelte.

ECOLOGISCH DUURZAAM

Dit systeem gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd. Alleen het water wat de planten opnemen of het water dat verdampt moet bijgevuld worden. De groenten en vis worden gegarandeerd geteeld zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige meststoffen en medicatie. Op deze wijze wordt serieus werk gemaakt van ecologische duurzaamheid. Er is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om een pomp van 50 watt en beluchting van 12 watt te laten draaien.

PRODUCTEN

De groente en de vis gaan naar lokale afnemers zoals horecazaken en restaurants. Op vrijdagen kunt u een forel, verse vis met een veilige en gezonde bron van eiwitten, kopen bij mensen van Duurzame Kost in de Vershal in Veemgebouw.

              

Contactgegevens

Sint-Oedenrode

Hoogstraat 48
5492 VW
+31 (0) 413 472 938
info@van-acht.nl

Veghel

Kempkens 3000
5465 PR
+31 (0) 413 782 500
info@van-acht.nl

Bezoek op afspraak mogelijk